MIKRO SYVÄSUKELLUS

SYVÄSUKELLUS: NÄIN TEHDÄÄN TÄYDELLINEN MIKROSEMENTTIPINTA


Pohjatyöt ovat kaiken perusta. Jos harkitset mikrosementtiä kotiisi tai työtilaasi, tiedät varmasti jo, että kyseessä on arvokas investointi. Lopputulos ei ole vain ulkonäköä – kyse on myös kestävyydestä, pitkäikäisyydestä ja siitä, että lopputulos pysyy kauniina vuosien ajan.


Kun kyseessä on tällainen investointi, jokaisella yksityiskohdalla on merkitystä. Oikea pohjatyö, ammattimainen toteutus ja laadukkaat materiaalit ovat ratkaisevia tekijöitä. Jos näistä tingitään, lopputulos voi pettää nopeasti. Asentajana oma maineeni on kiinni työni laadussa – samalla tavalla kuin sinä haluat varmistaa, että sijoituksesi kestää aikaa. Vaikka kaikkiin asioihin, kuten rakenteiden liikkumiseen, ei voi vaikuttaa, huono työnjälki ei ole koskaan hyväksyttävä syy.


Jotta projekti onnistuu täydellisesti, kolme asiaa on otettava huomioon: asentaja, käytettävä tuote ja pohjamateriaali.

JOS YKSITYISKOHDILLA ON VÄLIÄ, OLET OIKEASSA PAIKASSA

Tämä ei ole ala, jonka voi oppia viikon kurssilla tai kokeilemalla. Jos asentajalta puuttuu oikea perusta, lopputulos kertoo siitä – halkeamia, lohkeilua ja ennenaikaista kulumista.

Tässä on esimerkki delaminoitumisesta, joka johtuu todennäköisesti useista virheistä, kuten pinnan karhentamatta jättämisestä, vääristä pohjusteista (mahdollisesti materiaalikustannuksista säästämiseksi), kaksikerrosjärjestelmästä ja kunnollisen pohjakerroksen puuttumisesta. Ainoa positiivinen asia tässä on, että ainakin kuituverkkoa on käytetty.

MIKROSEMENTTI­TUOTTEET


Kaikki mikrosementit eivät ole samanlaisia. Markkinoilla on paljon uudelleenbrändättyjä, heikkolaatuisia tuotteita, jotka ovat vain geneerisiä sekoituksia eri nimellä.


Jokainen väittää, että heidän tuotteensa on “vahvin” tai “paras”, mutta kaikki eivät voi olla oikeassa. Jos haluat tutkia asiaa itse, tässä on muutamia merkkejä, joita kannattaa seurata – ei välttämättä ostopäätöstä varten, vaan tutustuaksesi niiden uskottavuuteen, projekteihin ja maineeseen:

Nämä merkit ovat saavuttaneet asemansa syystä. Minulla ei ole sidoksia näihin brändeihin, eivätkä ne kaikki ole saatavilla Suomessa, mutta ammattilaisena tiedän, mikä tekee mikrosementistä aidosti laadukkaan.


POHJAMATERIAALI


Se, mihin mikrosementti levitetään, on yhtä tärkeää kuin itse mikrosementti. Eri kohteet vaativat erilaisia pohjatöitä. Esimerkiksi lattian tai märkätilan tulee kestää sekä käytöstä tulevaa painetta että kosteuden aiheuttamaa rasitusta.


Tehosteseinät taas voidaan levittää kipsilevylle (Gyproc), joka voi olla kiinni puu- tai alumiinirungossa. Jos tätä ei oteta huomioon valmistelussa, rakenteen mahdollinen liike aiheuttaa halkeamia lopputulokseen. Pohjatöistä ei tingitä hinnan nostamiseksi, vaan jotta lopputulos kestää.


PUURUNKOISET LATTIAT


Mikrosementti voidaan levittää lähes mille tahansa pinnalle – mutta se ei tarkoita, että niin pitäisi tehdä.


Puu elää lämpötilan ja kosteuden mukaan, laajenee ja kutistuu. Vaikka mikrosementti on uskomattoman vahva ja joustava, se ei ole tuhoutumaton. Siksi suosittelen aina vahvistamaan puulattiat joko sementtilevyillä, jotka liimataan kaikista saumoista, tai käyttämään tuplakerrosta raskaampaa kipsilevyä siten, että saumat asennetaan limittäin.


Myös liiman valinta on tärkeää – jotkin tuotteet voivat reagoida mikrosementin kanssa ja aiheuttaa läpilyöntitahroja.


BETONILATTIAT


Levitätkö mikrosementin vanhan tasoitteen päälle vai vasta valettuun uuteen pohjaan?


Vanhat lattiat saattavat vaatia “ommeltavan” vahvistusmenetelmän, jos niissä on halkeamia.

Uudet lattiat tarvitsevat kosteustestin ennen pinnoitusta. Jos tasoite sisältää kalsiumia, pinnan vahakäsittelyt on hiottava pois ennen mikrosementin levitystä.

Tässä projektissa asensin 117 m² mikrosementtilattian Tommy Hilfiger HQ:lle Kampissa, Helsingissä. Aiempi yritys oli asentanut kahden kerroksen järjestelmän epätasaiselle pohjalle, joka alkoi halkeilla jo 12 kuukaudessa. Huonon toteutuksen vuoksi pinta piti hioa timanttihiomalla ennen kuin pystyin aloittamaan pohjan tasoittamisen.


Tämän jälkeen levitin Novacolor Wall2Floor -mikrosementtijärjestelmän, johon lisättiin patinaa korostamaan pinnan elävyyttä. Pystyin hallitsemaan koko asennusprosessin käyttämällä “running set” -menetelmää.

EPOKSIPOHJUSTE (DPM – KOSTEUSSULKU)

Sekä betoni- että puupohjaisilla lattioilla suosittelen aina ottamaan kaikki mahdolliset varotoimet. Nämä ovat kovalle kulutukselle altistuvia alueita, joissa on jatkuvaa liikennettä, mahdollisia rakenteellisia liikkeitä ja ajan myötä myös kosteuden nousun riski. Epoksi-DPM-kerros yhdessä lasikuituverkon kanssa ei ole pelkästään varotoimi – se luo vankan perustan asennukselle ja minimoi tulevat, ennakoimattomat ongelmat. Tätä kutsutaan “belt and braces” -järjestelmäksi tai “the full works” -ratkaisuksi.


Kun investoit mikrosementtiin, haluat sen kestävän koko valmistajan kymmenen vuoden takuun ajan.


Epoksikerroksen levittämisen jälkeen pinnalle sirotellaan hienoa hiekkaa, joka luo tartuntapinnan ensimmäiselle peruskerrokselle.


Suosittelen tätä myös puurakenteisille lattioille, joissa jokainen sauma on vahvistettava kuituverkolla.

NELIKERROSJÄRJESTELMÄN TÄRKEYS


TÄSSÄ ON ASENNUSPROSESSI:


Ensimmäinen pohjakerros (kuituverkolla) luo perustan.

Toinen pohjakerros tasoittaa loput epätasaisuudet.

Ensimmäinen pintakerros luo halutun esteettisen pinnan.

Toinen pintakerros varmistaa tasaisen ja kestävän lopputuloksen.


MIKROSEMENTTI LAATOILLE


Kaakeleiden päälle tehtävässä pinnoituksessa tarvitaan huolellinen valmistelu:


Syväpuhdistus poistaa rasvan ja lian.

Korkeat saumat ja kuviokaakelit on hiottava tasaisiksi.

Saumat tasoitettava ennen ensimmäistä kerrosta.

Kaikki silikoni poistettava, sillä se estää tartunnan.


Jos asentaja aloittaa pohjakerroksen levityksen kaakeleiden päälle jo ensimmäisenä päivänä, pohjatyöt eivät ole kunnossa.


KULMAT JA REUNAT


Kulmat ovat yksi mikrosementin haastavimmista kohdista.


Sisäkulmat tulee tarkistaa, jotta lopputulos on siisti ja tarkkarajainen. Ulkokulmat vaativat kulmaprofiilin, jotta saadaan terävä 90° kulma.

Avoimet kulmat (ei-90°) vaativat erityishuomiota. Koska niissä ei ole vastapintaa, laastin levitys on vaikeampaa.


Tässä kohdin reunanauha on tärkeä. Ilman “kiinni” olevaa vastapintaa siisti kulma täytyy esimuotoilla nauhalla. Ilman tätä levitys ei ole tarkkaa.


Kuvittele, että avaat märän muistikirjan – jos molemmat sivut ovat märkiä, ne repeytyvät epäsiististi. Mutta jos toinen sivu on kuiva ja toinen märkä, kuiva repeytyy siististi.


Tämä sama logiikka pätee mikrosementin kulmiin. Toisen puolen on kuivuttava ennen viereisen levitystä, jotta saadaan tarkka ja puhdas kulma.

MIKROSEMENTTIKALUSTEET


Mikrosementtiä voidaan levittää lähes mille tahansa pinnalle, mikä mahdollistaa sen muotoilemisen ja muovaamisen lähes mihin tahansa muotoon, myös epätavallisille materiaaleille.


Allaskalusteet voidaan valmistaa polystyreenilevyistä, pesualtaat ohuista eristelevyistä ja keittiön työtasot MDF-levyistä tai jopa päällystämällä olemassa oleva pinta. Mahdollisuudet ovat rajattomat – vain mielikuvitus on rajana.

JATKETAAN VAIN JUTTUA

VALITSE SEURAAVA SUUNTASI

microsementti-kysymykset
stuccomassa-rapaus-helsinki
microsementti-tuote
microsementtiasentaja-helsinki
microsementti-sertifikaatit
microsementti-värit
microsementti-yritys-tuusula
marmorino-rapaus-espoo
savirappaus-helsinki
stucco-eteinen
tasoittaja-lähellä-minua
microsementti-ideat
marmorino-keittiö